Big Data Cosa Sono?
Elvira Olguin
- 0
- 14
Contents
Wat wordt er bedoeld met big data?
Big data gedefinieerd – Wat is big data nu eigenlijk precies ? De definitie van big data is data met meer verscheidenheid die in steeds grotere volumes en met meer snelheid aankomt. Dit zijn tevens de drie belangrijkste termen. Eenvoudig gezegd zijn big data grotere, complexere datasets, vooral uit nieuwe databronnen.
Wat is big data voorbeelden?
Het concept Big Data Analytics is inmiddels niet meer weg te denken uit onze samenleving. Zo hebben al veel bedrijven en instellingen big data toepassingen ontwikkeld, echter met wisselend succes. Diverse platformen en technologieën zoals social media en sensoren genereren aan de lopende band data.
Denk hierbij aan slimme pillen, smart meters, met het internet verbonden vrachtauto’s, vliegtuigmotoren, hardloopschoenen, koelkasten, pompen enzovoorts. Bekijk hier de 5 kenmerken van Big Data, Deze realtime data noemen we Internet of Things Big Data, omdat het om grote hoeveelheden (ongestructureerde) gegevens gaat.
Gegevens waar je hoe dan ook iets mee moet. Maar hoe ontwikkel je nu een efficiënt en effectief beleid voor Big Data Analytics? En welke 8 stappen moet je zetten om Big Data tot leven te wekken. De consultants van Passionned Group helpen je graag verder.
Waar wordt big data voor gebruikt?
De verschillende toepassingen van Big Data – Het toepassingsgebied van Big Data is onbeperkt. Big Data wordt gebruikt om extra zaken aan een internetgebruiker op een e-commerce site te verkopen, om de marketingdoelstellingen te verfijnen door de klanten- en prospectendatabase te segmenteren en zo hun acties en interacties met hen te personaliseren.
Wie bezit big data?
Data als bedrijfsgeheim – Informatie kan ook beschermd zijn als bedrijfsgeheim, op grond van de Richtlijn bescherming bedrijfsgeheimen, die in heel Europa geldt. Daarbij gaat het om informatie met handelswaarde, juist omdat zij geheim is. Denk aan het recept van Coca-Cola, het ontwerp van een IT-systeem of een bestand met commerciële gegevens.
- Voor bescherming als bedrijfsgeheim is wel vereist dat er maatregelen zijn getroffen om de informatie geheim te houden, zoals geheimhoudingscontracten en technische beveiligingsmaatregelen.
- Iemand die bedrijfsgeheimen steelt of zonder toestemming deelt met derden, handelt onrechtmatig en kan worden veroordeeld tot schadevergoeding.
Goed om te weten wanneer bijvoorbeeld een zakenpartner er met de knowhow van uw bedrijf vandoor dreigt te gaan. Door geheimhouding ontstaat dus praktisch, en deels ook juridisch, een exclusief recht, dat verdacht veel lijkt op eigendom. Bezitter is de partij met datacontrole die bepaalt wie toegang krijgt tot de data en onder welke voorwaarden.
Denk aan Google en Facebook die advertenties verkopen, terwijl onderliggende data niet worden gedeeld. Toch zijn er duidelijke verschillen met het eigendom van een fiets. Het alleenrecht op het gebruik van data verdwijnt als sneeuw voor de zon zodra de data openbaar worden. Vanaf dat moment zijn de data in het publieke domein en is de bezitter van het bestand de controle voor altijd kwijt.
Daarnaast kleven er beperkingen aan de handel in databestanden. Als het gaat om persoonsgegevens kan de AVG hieraan in de weg staan, bijvoorbeeld omdat verkoop niet in lijn is met het doel waarvoor de gegevens oorspronkelijk zijn verzameld. Oké, maar hoe regelen we dit dan?
Wat kan positief zijn aan big data?
Big data voor een beter milieu – Met de groeiende bezorgdheid rond klimaatsverandering, beginnen we ons meer vragen te stellen over de kwaliteit van onze dagdagelijkse omgeving. De afgelopen jaren waren er dan ook tal van nieuwe initiatieven omtrent het meten van de lucht- en waterkwaliteit in België.
De meetresultaten hebben geleid tot meer inspanningen van de overheid, bedrijven en burgers om beter zorg te dragen voor het milieu. Zo houdt de Vlaamse Milieumaatschappij continu metingen bij van onze lucht- en waterkwaliteit en de buitentemperatuur. Ze vatten dit alles per gemeente samen in een dashboard dat voor iedereen gratis toegankelijk is.
Ontdek de data van jouw gemeente hier, Of voor wie meer interesse heeft in real-time inzichten, neem zeker een kijkje bij aircheckr, Een project dat enorm in de kijker is gekomen was het grootschalig burgeronderzoek CurieuzeNeuzen, In mei 2018, hebben 20.000 burgers data verzameld over de lokale luchtkwaliteit.
Welke gevaren kunnen big data met zich meebrengen?
Is big data gevaarlijk? – Big data is in veel gevallen ontzettend handig. Het zit boordevol informatie. Deze informatie kunnen we vervolgens gebruiken om processen te verbeteren, onze aanpak te veranderen of zelfs een heel bedrijf beter te laten functioneren.
- Data wordt gestolen of gehackt.
- Het beperkt je privacy.
- De data-interpretatie verloopt slecht.
- De data zelf is slecht.
- Big data wordt met de verkeerde intenties verzameld.
Wat voor soort data zijn er?
Big Data: What it is and why it matters Big data is een ander woord voor een enorm datavolume van zowel gestructureerde als ongestructureerde data waar bedrijven op dagelijkse basis mee overspoeld worden. De hoeveelheid data doet er echter niet toe, want het gaat er vooral om wat organisaties met de data doen.
Big data kan geanalyseerd worden om inzicht te krijgen in het nemen van betere beslissingen en het zetten van strategische stappen op zakelijk gebied. De term “big data” refereert naar data met zo’n groot volume of zo’n enorme snelheid of complexiteit dat het lastig of onmogelijk is om de data te verwerken op basis van een traditionele methode.
Toegang krijgen en het opslaan van grote hoeveelheden data die geanalyseerd moeten worden is niet nieuw, maar het concept “big data” kwam op rond 2000, toen industrie-analist Doug Laney de huidige definitie van big data bedacht op basis van drie V’s: Volume.
- Organisaties verzamelen data vanuit verschillende bronnen, inclusief zakelijke transacties, slimme (IoT-) apparaten, industriële installaties, video’s, social media en nog veel meer.
- In het verleden zou dataopslag een probleem zijn geweest, maar tegenwoordig kan je makkelijk en goedkoop je data opslaan op platforms als data lakes en Hadoop.
Velocity (snelheid). Nu het aan het groeien is, stroomt data met een enorme snelheid bedrijven binnen, terwijl diezelfde data binnen korte tijd verwerkt moet worden. RFID tags, sensors en slimme meters maken dat er steeds meer behoefte is aan snelle dataverwerking.
Variety (verscheidenheid). Er zijn allerlei verschillende soorten data: gestructureerde data, numerieke data in traditionele databases en ongestructureerde tekstdocumenten, e-mails, video’s, audiobestanden, stock ticker data en financiële transacties. Bij SAS voegen we hier in het geval van big data nog twee V’s aan toe: Variability (variaties) Naast de toenemende snelheden en verschillende soorten data, zijn dataflows ook onvoorspelbaar.
Ze veranderen snel en kunnen enorm verschillen. Het is een uitdaging, maar het is belangrijk dat bedrijven weten wat er trending is op social media en hoe er omgegaan moet worden met de dagelijkse datastroom, of met datastromen die gelinkt zijn aan een bepaald seizoen of een bepaalde gebeurtenis.
- Veracity (betrouwbaarheid) Betrouwbaarheid gaat over de kwaliteit van de data.
- Data zijn afkomstig van heel veel verschillende bronnen en daarom is het lastig om het te linken, te matchen, op te schonen en te transformeren binnen verschillende systemen.
- Bedrijven moeten zorgen dat relaties, hiërarchieën en verschillende gegevenskoppelingen met elkaar samenwerken, omdat het anders bijna onmogelijk wordt om de data bij te houden.
Riverside County uses data management and analytics from SAS to integrate health and non-health data from its public hospital, behavioral health system, county jail, social services systems and homelessness systems. By understanding how individuals interact with different services, care pathways can be mapped to health outcomes – resulting in coordinated, whole person care.
Waarom is big data analyse belangrijk?
Met ongeëvenaarde snelheid en efficiëntie helpt big data-analyse organisaties om informatie sneller om te zetten in inzicht. Deze inzichten worden vervolgens gebruikt om weloverwogen beslissingen te nemen over producten, operaties, marketing en andere zakelijke initiatieven.
Hoe analyseert men big data?
Big data voor dummies: wat is big data en hoe wordt het toegepast? Big data is hot. We worden overspoeld met de term en we komen ‘m steeds vaker tegen, maar wat is het nu eigenlijk écht? En vooral, waar wordt het voor gebruikt? Onze data-scientist neemt je mee in de wonderlijke wereld van data en vertelt je meer over de voordelen en valkuilen van big data! ‘De overheid gaat meer investeren in big data’; ‘Groot datalek bij de ANWB’ en ‘Sleepwet maakt het mogelijk voor de overheid om grote hoeveelheden internet verkeer af te tappen’; allemaal veelgeziene koppen in het nieuws van de afgelopen tijd.
- Big data en andere gerelateerde onderwerpen komen steeds vaker in het nieuws en lijken steeds dichter bij ons persoonlijke leven te komen.
- Maar wat is big data nu precies? Het antwoord op deze vraag is helaas niet eenvoudig.
- Big data kan heel veel verschillende vormen aannemen, maar in het algemeen kunnen we big data definiëren als ‘grote datasets’.
Deze datasets kunnen met behulp van de rekenkracht van een computer geanalyseerd worden om hier patronen, trends, relaties of andere nuttige informatie uit te halen. Personen die deze datasets analyseren, worden ‘data analysts’ of ‘data scientists’ genoemd.
Is data hetzelfde als gegevens?
Het verschil tussen data en informatie – Data zijn gegevens, bijvoorbeeld cijfers of ruwe tekst, die worden verzameld. Data is feitelijk en bevat dus geen enkele vorm van interpretatie. Wanneer je data structureert en interpreteert levert dat informatie op.
Wanneer je bijvoorbeeld voor een jaar lang elke week de prijs van een product in de supermarkt bijhoudt creëer je data. Wanneer je deze data interpreteert ontstaat er informatie en kom je er bijvoorbeeld achter dat het afgelopen jaar het product duurder is geworden. Met data op zichzelf kunnen we dus niet zoveel.
Maar data vormt wel het fundament van informatie.
Welke apps gebruiken veel data?
Waar moet ik echt mee oppassen? – Een aantal diensten komen vaker voorbij bij gebruikers die hoger MB-verbruik hebben.
Video’s streamen (Netflix, Ziggo Go, Videoland, YouTube, internet radio, ) Muziek streamen (Spotify, Deezer, Apple Music) Hotspot (laptop, tablet) Updates van apps (App Store / Google Play Store) & software-updates (iOS / Android systeem-updates). Onze tip: wacht totdat je verbonden bent met WiFi.
Muziek en video’s streamen zijn échte boosdoeners voor jouw databundel. Wij geven jou ! Tip: Je huidige verbruik is natuurlijk ook altijd een goed uitgangspunt. Kijk hiervoor naar de specificaties, of indien je het verbruik per app wilt weten kan je dit opzoeken op je smartphone:
Android: Instellingen > Gegevensverbruik iOS (iPhone / iPad): Instellingen > Mobiel Netwerk (scroll omlaag).
Wat kost veel data?
Overzicht van apps en hun dataverbruik –
App/dienst | Verbruik per eenheid | Schatting van verbruik per maand (bij gemiddeld tot veel gebruik) |
---|---|---|
Whatsapp/chat apps | 1KB per bericht | 6 MB |
Google Maps/online navigatie | 150-200KB per kaart | 10 MB |
Foto’s versturen (b.v. via Whatsapp) | 100KB per foto | 10 MB |
Online spelletjes | 1 MB per uur | 20 MB |
Twitter/Facebook/etc | 100KB per update | 50 MB |
Nu.nl/nieuwsberichten | 100KB per bericht | 60 MB |
20-75KB per email | 75 MB | |
Browsen/websites bezoeken | 1 MB per website | 150 MB |
Skype/bellen via internet (incl. video) | 180 MB per uur | 360 MB |
Youtube/streaming video | 4-5 MB per minuut | 400 MB |
Radio/muziek streamen (lage kwaliteit) | 0.5 MB per minuut | 1 GB |
Radio/muziek streamen (goede kwaliteit) | 1 MB per minuut | 2 GB |
Remote Play PS Vita | 35 MB per minuut | 30 GB (!) |
Pokémon Go | 0.3 MB per minuut | 300 – 500 MB |
Je eigen verbruik bepalen? Gebruik dan de Eensim data calculator
Waarom verzamelen bedrijven jouw data?
Wat is big data? – Iedereen beschikt over data in zijn of haar bedrijf. Denk aan gegevens van klanten, technische specificaties van producten of verkoopcijfers. Data komt uit externe bronnen zoals social media, cookies, weblogs, maar ook camera’s en smartphones.
Ortom: eigenlijk uit alle moderne ‘slimme’ apparaten die samen het Internet of Things vormen. Door middel van big data kom je meer te weten over je doelgroep. Consumenten laten namelijk met alles wat ze online doen sporen achter. Dit wordt verwerkt in een digitaal systeem en omgezet in concrete en interessante cijfers.
Door middel van data kun je onder andere het consumentengedrag analyseren, financiële keuzes inschatten, de markt in kaart brengen, gerichte aanbiedingen aan je klanten doen en concurrentieanalyses maken. Door data kunnen we sneller en goedkoper waardevolle analyses doen.
Wie is eigenaar van de data?
Wie is eigenlijk eigenaar van data en wat zegt de Europese Commissie daarover? – Transport en Logistiek Nederland Een goed voorbeeld is de enorme hoeveelheid data die bijvoorbeeld een vrachtwagen genereert. Een groot deel van die data komt uiteindelijk bij een andere partij terecht, zoals de fabrikant.
En nu wordt het schimmig. Welke data wórdt er eigenlijk verzameld, wie ontvangt die data en heb je daar zelf ook nog zeggenschap over? Eigendomsrecht en zeggenschap Het eigendomsrecht wordt het ‘meest omvattende recht’ genoemd wat iemand kan hebben. Als ik beschik over het exclusieve eigendomsrecht op een vrachtauto, dan kan ik de auto verkopen, verhuren, in onderpand geven, cadeau doen, bekrassen en dat alles zonder dat iemand mij een strobreed in de weg legt.
Ik heb er dus belang bij dat ik ook eigenaar ben van de data die mijn auto genereert. Dan kan ik die data verkopen, analyseren en gebruiken. Ik kan die data ook delen met mijn verzekeraar, een wegbeheerder of brandstofleverancier. Ik kan er ook voor kiezen om die data juist niet met bepaalde partijen te delen.
- Het toverwoord is daarom “zeggenschap”.
- Data bestaat niet Alleen, en nu komt het, niemand kan eigenaar zijn van data.
- De wet zegt het zo, wat vereenvoudigd samengevat, dat je alleen eigenaar kunt zijn van fysieke goederen*.
- Alles wat je kunt aanraken dus.
- Data valt daar niet onder.
- Vergelijk het met straatverlichting.
Ik kan eigenaar zijn van een lantaarnpaal, de lamp die daarin zit en alle benodigde bedrading, maar niet van het licht dat eruit komt. Net zomin als dat iemand die door dat licht loopt, kan beweren dat deze nu voor dat moment eigenaar is van het licht.
- In het juridische landschap, is data dus niets.
- Gebruiksrecht De vraag moet dan ook niet zijn; wie is eigenaar van data, maar wie heeft er allemaal een gebruiksrecht, wie heeft er controle over de data? Wie heeft toegang tot de data en welke voorwaarden zitten daaraan? Mag ik met dit recht de data gebruiken die mijn vrachtwagen genereert? Mag ik die data delen, met wie, in welke omvang, etc.? Grote kans dat er nu meerdere partijen zijn die beweren dat zij controle hebben over data.
Als data gaat over persoonsgegevens, dan kan die persoon beweren dat hij daarover controle kan uitoefenen. Stel dat voertuigdata is te herleiden tot een persoon; laten we zeggen de eigenaar van de auto. Mag die eigenaar dan verzoeken om de data te wissen, in te zien en te corrigeren? En is het niet zo dat, alvorens er dan data mag worden verzameld, de eigenaar van het device daarvoor toestemming moet geven? En wat als voertuiggegevens worden gestolen? Is dat dan een datalek met kans op een forse boete en civielrechtelijke schadeclaims? Maar ook de fabrikant van het datadevice zal beweren dat hij zeggenschap heeft over de data.
Terwijl de gebruiker van het device dat ook beweert. Contractuele afspraken Niemand is dus eigenaar van data. Neemt niet weg dat partijen wel contractuele afspraken kunnen maken over het gebruik van data en de controle daarover. Wie heeft recht op wat is dan de kern. Alleen hoe realistisch is het dat je als logistiek bedrijf hierover afspraken kunt maken met, laten we zeggen, Daimler? Inderdaad; die kans is nagenoeg nihil.
Ander nadeel van contractuele afspraken is dat die afspraken in beginsel alleen gelden tussen contractspartijen en ook nog eens zo lang het contract loopt. Dat wordt een eindeloos tijdperk van telkens onderhandelen vanuit een ongelijke positie met telkens een wisselende en onzekere uitkomst.
Europa werkt aan Data Act Ook de Europese Commissie (EC) heeft ingezien dat ‘data’ een groot goed is, terwijl er in juridisch opzicht weinig is geregeld. Om die reden heeft de EC op 23 februari 2022 een voorstel gedaan voor een, Deze Data Act zou nieuwe regels moeten geven over wie data kan gebruiken en daar toegang toe heeft.
Doel is om een meer gelijk speelveld te creëren, om een concurrerende datamarkt te bevorderen, data-gedreven innovatieve toepassingen mogelijk te maken en data toegankelijk te maken voor meerdere partijen, zoals dus ook concurrenten! Verbetering onderhandelingspositie gebruiker Het voorstel van de EC bevat ook een lijst van afspraken die fabrikanten van apparatuur die data genereren niet mogen maken met de gebruikers van die apparatuur.
Het einde van het tijdperk dat de fabrikant contractueel bepaalt dat alle data exclusief door hen mag worden gebruikt, lijkt daarmee in zicht. Verder werkt de EC aan zogenaamde standaard afspraken die partijen (fabrikant en gebruiker) zouden moeten maken en die toezien op het delen van data. Gedachte is dat gebruikers daarmee en met de lijst van verboden afspraken een sterkere onderhandelingspositie verkrijgen.
Neemt niet weg dat groepen gebruikers zich ook op dit vlak zouden moeten verenigen. Het onderwerp blijft, met name voor mkb’ers en ondanks de Data Act, complex. Wat heb je aan de Data Act? Wanneer deze Data Act van toepassing wordt, moet de gebruiker van een datadevice worden geïnformeerd over welke data wordt verzameld, hoe de gebruiker daar toegang toe kan krijgen en of de verzamelaar van de data dit voor zichzelf verzamelt of (ook) voor derden.
- Ook moet het straks mogelijk zijn om zonder gedoe over te stappen.
- Handig als je van de ene cloud provider naar de andere cloud provider wilt overstappen.
- Of dat je niet verplicht bent om je vrachtwagen per se in onderhoud te geven bij een merkdealer omdat ook een ander onderhouds- en reparatiebedrijf toegang heeft tot alle data vanuit het voertuig.
Toekomst Data Act Zoals gezegd heeft de EC nu de aftrap gedaan met dit voorstel. Maar meer dan een voorstel is het op dit moment nog niet. Het Europees Parlement en de Raad van Ministers kunnen dit voorstel goedkeuren of aanpassen. De kans dat er aanpassingen plaatsvinden is groot.
Maar dat er verbeteringen aankomen ten aanzien van datadeling is zeker. * Intellectuele Eigendomsrechten laat ik hier buiten beschouwing. Meesters in Business Meesters in Business is een niche advocatenkantoor, gevestigd in Den Haag, dat zich richt op kleine en middelgrote ondernemers in met name de logistieke sector.
Het kantoor bestaat uit twee advocaten die ruime ervaring hebben opgedaan bij onder meer ondernemersvereniging Transport en Logistiek Nederland en de overstap hebben gemaakt naar een eigen kantoor. Meesters in Business biedt full service rechtshulp voor de kleine en middelgrote ondernemer.
Wat kun je doen met data?
Door digitalisering meer data – Bedrijven doen steeds meer zaken via internet. Of het nu gaat om klantinteracties, productverkoop, het opnemen van orders, nieuwsbrieven aan klanten of persoonlijke marketing, alles gebeurt in toenemende mate online. Intern gaat er in organisaties ook steeds meer digitaal.
Wat doe je bij data analyse?
Wat is een data analyse? – Data analyse is het grondig en zorgvuldig bekijken en interpreteren van gegevens die via een onderzoek zijn verzameld. Uit die data analyse komt die resultaten bovendrijven die je helpen om belangrijke vragen te beantwoorden.
- Data analyse staat of valt bij een strakke definitie van wat je eruit wilt halen.
- Naar welke inzichten ben je op zoek? Bij online marketing wil je bijvoorbeeld graag weten waar mensen in de funnel afhaken of juist extra aankopen doen.
- Of wanneer ze terugkomen en na welke prikkel.
- Data analyse kan je helpen op verschillende manieren.
Van een sterkere positionering tot een geoptimaliseerde funnel en meer rendement uit je online activiteiten. Het proces klinkt minder spannend dan de uitkomsten en mogelijke resultaten. Na het formuleren van de vragen is het een kwestie van het inzetten van analytische en statistische instrumenten en logische redeneringen.
Waarom data opschonen?
Data-schoonmaak of data-onderhoud – wat is belangrijker? Er zijn twee manieren om de kwaliteit van je data te verbeteren. Het schoonmaken van data is het (eenmalig) opschonen van data in de database, wat er voor zorgt dat verkeerde data in de toekomst niet nogmaals de kwaliteit van je rapporten en inzichten vervuild.
Welke data mag je verzamelen?
Persoonsgegevens – Informatie wordt beschouwd als een persoonsgegeven als het iets over een specifiek persoon zegt óf als deze informatie in combinatie met andere gegevens naar deze persoon te herleiden is. Gegevens van overledenen en organisaties zijn volgens de wet géén persoonsgegevens. Er zijn twee categorieën persoonsgegevens:
Persoonsgegevens van klanten, leveranciers, medewerkers en andere relaties, die jij als ondernemer mag verzamelen en verwerken in je bedrijf. Denk aan voornaam, achternaam, geslacht, geboortedatum, geboorteplaats, straatnaam, postcode, woonplaats, telefoonnummer (mobiel en vast), en e-mailadres. Een BSN mag alleen door overheidsinstanties gebruikt worden en door organisaties buiten de organisatie als dat in een wet staat.Bijzondere persoonsgegevens, die een organisatie niet mag gebruiken, tenzij daarvoor in de wet een uitzondering is. Zo mogen alleen instellingen in de gezondheidszorg gegevens over iemands gezondheid verwerken. Voorbeelden van bijzondere persoonsgegevens zijn ras, godsdienst of levensovertuiging, politieke voorkeur, seksuele leven, lidmaatschap vakbond, gezondheid.
Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) * vind je meer informatie over de verschillende soorten persoonsgegevens en de regels voor het verzamelen, bewaren, verstrekken en beveiligingen van deze gegevens. Op de website van Rijksoverheid vind je meer informatie over het gebruik van BSN.
Wat betekent data verzamelen?
In het dataverzamelingsproces verzamel je op basis van je onderzoeksopzet data voor je scriptie of onderzoek om zo je onderzoeksvraag te beantwoorden. Het is van belang dat je de data op een gestructureerde, valide en betrouwbare manier verzamelt.
Wat zijn de nadelen van kunstmatige intelligentie?
AI-bedreiging van fundamentele rechten en democratie – De resultaten van AI zijn afhankelijk van het concept en de gegevens die het gebruikt. Zowel ontwerp als gegevens kunnen opzettelijk of onbedoeld ongebalanceerd zijn. Bijvoorbeeld, sommige belangrijke aspecten van een probleem worden misschien niet in het algoritme geprogrammeerd of worden misschien geprogrammeerd om structurele vooroordelen weer te geven en te herhalen.
Bovendien kan het gebruik van getallen om een ingewikkelde sociale situatie voor te stellen het idee creëren dat AI feitelijk en precies is, terwijl dat niet zo is (“mathwashing”). Wanneer AI niet goed wordt uitgevoerd, kan het tot beslissingen leiden die beïnvloed zijn door etnische afkomst, geslacht en leeftijd als bijvoorbeeld iemand wordt aangeworven of ontslagen, tijdens het verlenen van leningen en zelfs bij criminele procedures.
AI zou aanzienlijke gevolgen kunnen hebben op het recht tot privacy en gegevensbescherming. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij gezichtsherkenning of tijdens het traceren en psychologisch profileren van personen. Daarnaast maakt AI het mogelijk om de informatie die een persoon deelt te verwerken tot nieuwe gegevens, wat kan leiden tot resultaten die een persoon niet verwacht.
Het kan ook een bedreiging voor democratie zijn; AI werd al de vinger gewezen voor het creëren van online ‘echokamers’ gebaseerd op het eerdere onlinegedrag van een persoon, door alleen inhoud te tonen die die persoon bevalt, in plaats van een omgeving te creëren voor pluralistische, gelijk toegankelijke en inclusieve openbare discussie.
Het kan zelfs gebruikt worden om erg realistische nepvideo’s, audiofragmenten of beelden te maken, beter gekend als “deepfakes”, wat financiële risico’s of reputatieschade kan meebrengen of besluitvorming kan in gevaar brengen. Dit kan allemaal leiden tot separatisme en polarisatie van het openbare domein en manipulatie van verkiezingen.
Wat wordt er bedoeld met data?
Het verschil tussen data en informatie – Data zijn gegevens, bijvoorbeeld cijfers of ruwe tekst, die worden verzameld. Data is feitelijk en bevat dus geen enkele vorm van interpretatie. Wanneer je data structureert en interpreteert levert dat informatie op.
- Wanneer je bijvoorbeeld voor een jaar lang elke week de prijs van een product in de supermarkt bijhoudt creëer je data.
- Wanneer je deze data interpreteert ontstaat er informatie en kom je er bijvoorbeeld achter dat het afgelopen jaar het product duurder is geworden.
- Met data op zichzelf kunnen we dus niet zoveel.
Maar data vormt wel het fundament van informatie.
Wat is de betekenis van data?
Data Data kan verwijzen naar:
- , een vastgelegde uitdrukking van een feit: datum, meervoud data gegevens
- , een gegevensverzameling
- Meervoud van (ook wel datum s ), een verzameling van tijdsaanduidingen
- , een androïde uit Star Trek
- , een muzieklabel uit Groot-Brittannië
- , een vlindergeslacht
Bekijk alle artikelen waarvan de titel of, |
table>
Overgenomen van “”
Hoe analyseert men big data?
Big data voor dummies: wat is big data en hoe wordt het toegepast? Big data is hot. We worden overspoeld met de term en we komen ‘m steeds vaker tegen, maar wat is het nu eigenlijk écht? En vooral, waar wordt het voor gebruikt? Onze data-scientist neemt je mee in de wonderlijke wereld van data en vertelt je meer over de voordelen en valkuilen van big data! ‘De overheid gaat meer investeren in big data’; ‘Groot datalek bij de ANWB’ en ‘Sleepwet maakt het mogelijk voor de overheid om grote hoeveelheden internet verkeer af te tappen’; allemaal veelgeziene koppen in het nieuws van de afgelopen tijd.
- Big data en andere gerelateerde onderwerpen komen steeds vaker in het nieuws en lijken steeds dichter bij ons persoonlijke leven te komen.
- Maar wat is big data nu precies? Het antwoord op deze vraag is helaas niet eenvoudig.
- Big data kan heel veel verschillende vormen aannemen, maar in het algemeen kunnen we big data definiëren als ‘grote datasets’.
Deze datasets kunnen met behulp van de rekenkracht van een computer geanalyseerd worden om hier patronen, trends, relaties of andere nuttige informatie uit te halen. Personen die deze datasets analyseren, worden ‘data analysts’ of ‘data scientists’ genoemd.
Hoe analyseer je big data?
Het analyseren van big data gebeurt met instrumenten en technologieën zoals data mining, AI, predictive analytics, machine learning en statistische analyse, die helpen patronen en gedragingen in de gegevens te definiëren en te voorspellen.