Brufen 800 A Cosa Serve? - HoyHistoriaGT Hoy en la Historia de Guatemala

Brufen 800 A Cosa Serve?

Hoeveel Brufen 800 per dag?

De aanbevolen dosering voor volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar: De gebruikelijke dagelijkse dosering is 2 tabletten van 800 mg. Neem de tabletten in één keer in, bij voorkeur in de vroege avond.

Waar wordt Brufen voor gebruikt?

Als je een NSAID gebruikt en het gaat niet goed – Gebruik je een pijnstiller zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac ? Bel dan de huisarts als je 1 of meer van deze dingen merkt:

pijn en je ziek voelen pijn en ook koorts (38 graden of hoger) steeds weer diarree of overgeven, niet genoeg drinken of weinig plassen pijn die lang blijft, steeds erger wordt of steeds terugkomt heftige pijn waarbij pijnstillers niet genoeg helpen veel last van bijwerkingen, zoals minder pijnstillers gebruiken lukt niet pijn die lang blijft en somber of bang zijn

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID’s genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

 • Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn.
 • Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.
 • Voor meer informatie zie,
 • Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller.

Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid. Voor meer informatie zie, Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd.

Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

Hoe lang werkt ibuprofen 800 mg?

Ibuprofen werkt pijnstillend binnen een uur na inname. Het effect houdt ongeveer 8 uur aan.

Hoeveel ibuprofen per dag?

Volwassenen – Oraal: begindosering 1200 mg per dag in 3–4 doses, bij ernstige gevallen verhogen tot 1600 mg per dag in 3–4 doses. Tabletten met gereguleerde afgifte: begindosering 1600 mg in 1 dosis bij voorkeur in de vroege avond; zo nodig verhogen met 800 mg ‘s ochtends tot 2400 mg per dag totdat de acute fase onder controle is.I.v.-infusie: 400 mg, zo nodig elke 6–8 uur, max.1200 mg per dag.

Wat is het verschil tussen ibuprofen en Brufen?

Brufen Bruis 600mg Bruisgranulaat In Sachet 20st

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller, Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht,

 1. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies,
 2. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid,
 3. Ibuprofen is sinds 1969 internationaal op de markt.
 4. Het is verkrijgbaar onder de merknamen Advil, Brufen, Nurofen, Sarixell, Spidifen, Zafen en als het merkloze Ibuprofen.

Het is te verkrijgen in gewone tabletten, tabletten met vertraagde afgifte, smelttabletten, bruistabletten, dragees, capsules, kauwcapsules, bruisgranulaat (poeders), zetpillen en drank. Kleine verpakkingen ibuprofen in de sterktes 200 mg (max.48 tabletten) en 400 mg (max.24 tabletten) zijn zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogisterij.

 • Grotere verpakkingen van deze sterktes zijn zonder recept uitsluitend bij de apotheek verkrijgbaar.
 • Oopt u ibuprofen bij de apotheek, dan controleert de apotheek of het geschikt voor u is en of het samengaat met uw andere medicijnen.
 • Sterktes hoger dan 400 mg zijn alleen verkrijgbaar op recept.
 • Ijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Tabletten of dragees. Innemen met een half glas water.
 • Met vloeistof gevulde capsules (liquid). Zonder te kauwen, dus heel doorslikken met een half glas water.
 • Kauwcapsules, De capsule goed fijnkauwen en daarna doorslikken.
 • Tabletten met vertraagde afgifte (te herkennen aan Retard, MGA of MVA): Heel doorslikken met een half glas water. De tabletten niet kauwen of fijnmaken, omdat dan onbedoeld al het werkzame bestanddeel tegelijk vrijkomt. De tabletten zijn zo gemaakt, dat ze langzaam oplossen, waardoor ze minder bijwerkingen geven en langer werken.
 • Bruisgranulaat (poeder) of bruistabletten. Doe het poeder of de tablet in een half glas water. Wacht even tot het bruisen is gestopt en en drink het glas leeg. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dat ook op.
 • Smelttabletten. In de mond laten smelten en daarna doorslikken met een half glas water.
 • Drank. Omschudden voor gebruik. Gebruik voor het afmeten van de juiste hoeveelheid een maatbekertje, maatlepel of doseerspuitje.
 • Zetpillen. De zetpil in de anus inbrengen. Het maakt daarbij niet zo veel uit of u de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. U kunt de zetpil met een beetje water bevochtigen. Hierdoor kunt u hem wat makkelijker inbrengen. De natuurlijke reflex om de zetpil uit te poepen verdwijnt zodra de zetpil is gesmolten (na ongeveer één minuut).

Wanneer?

 • Als u snel effect wilt op een lege maag innemen.
 • Heeft u snel last van uw maag of gebruikt u dit medicijn continu? Neem het dan tijdens of na het eten. U vermindert hierdoor de bijwerkingen op de maag. Bij zetpillen maakt dit niet uit.
 • Bij chronische pijnklachten is het belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Dan houdt u de pijn het beste onder controle.
 • Bij ochtendstijfheid door reuma: neem voor de nacht een tablet met vertraagde afgifte of een zetpil.
 • Jichtaanvallen. Als u dit medicijn gebruikt tegelijk met medicijnen die jichtaanvallen moeten voorkomen. Begin tegelijk met beide soorten medicijnen.
 • Migraine. Neem dit medicijn meteen in als u een migraine-aanval voelt opkomen. Het heeft dan het meeste effect.

Hoe lang?

 • Pijn, zoals gewrichtspijn. Neem contact op met uw arts als deze pijnstiller na twee weken nog altijd onvoldoende effect heeft. Mogelijk is een andere pijnstiller voor u beter geschikt. Heeft u dit medicijn enkele weken gebruikt en nog altijd veel last van uw gewrichten? Neem dan contact op met uw arts.
 • Chronische gewrichtsontstekingen, zoals reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew. Het duurt zeker enkele dagen tot een week voor de ontsteking vermindert. Bij reumatoïde artritis schrijven artsen dit medicijn meestal voor als de reumamedicijnen nog aan moeten slaan of gedurende periodes dat de ziekte verergert.
 • Kortdurende gewrichtsontstekingen. Bij gewrichtsontstekingen zoals slijmbeursontsteking en peesontstekingen moet u dit medicijn meestal enkele dagen gebruiken voorde ontsteking is genezen. Dit merkt u aan een afname van de roodheid, pijn en zwelling.
 • Artrose. Gebruik dit medicijn niet langer dan twee weken achter elkaar. Bij verergering van de klachten kunt u het opnieuw gebruiken. Vraag uw arts na hoeveel tijd dat weer kan en hoe lang en hoe vaak u het dan kunt gebruiken.
 • Jicht. Zijn de klachten na twee tot drie dagen nog niet verbeterd? Raadpleeg dan uw arts. Mogelijk is een ander medicijn voor u beter geschikt.
 • Migraine. Gebruik dit medicijn alleen tijdens een migraineaanval. Deze duurt in het algemeen tussen de vier en zestien uur. Raadpleeg uw arts als u voortdurend last van hoofdpijn heeft, of als de migraineaanvallen vaker dan twee keer per maand optreden. U kunt dan misschien beter een medicijn gebruiken dat migraineaanvallen voorkomt.
 • Menstruatieklachten, zoals pijn, overmatig bloedverlies of migraine.Heeft u vooral last van pijn en krampen? Begin meteen als u ongesteld wordt en slik gedurende twee tot drie dagen door.Heeft u altijd last van hoofdpijn of migraine tijdens de menstruatie of stopweek van de pil? Gebruikt u dit medicijn om een dergelijke aanval te voorkomen? Start twee tot vier dagen voor de menstruatie begint met deze pijnstiller. Meestal is drie dagen gebruik voldoende. Heeft u last van te veel bloedverlies tijdens de menstruatie? Gebruik dit medicijn dan tijdens de drie dagen van de menstruatie wanneer de klachten het hevigst zijn. Probeer na drie tot zes maanden of u dit medicijn nog nodig heeft. Gebruik het daartoe een keer niet en kijk of de klachten al zijn afgenomen.
 • Bij pijn door trekken van tanden of kiezen of door andere tandheelkundige ingrepen: neem de eerste dosis vóór de ingreep. Ga niet langer door dan tot 24 uur erna.
 • Overige pijnen, zoals operatiepijn. Stop met het gebruik als de pijn is verdwenen of weer voldoende is te verdragen.
 • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.
 • De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
 • Soms
 • Maagklachten: maagirritatie, buikpijn, misselijkheid, braken, vol gevoel, gebrek aan eetlust, boeren en zuurbranden. U heeft hier minder kans op als u dit medicijn inneemt met wat voedsel en een glas water of melk. Gebruik geen alcohol of andere voedingsmiddelen die de maag irriteren, zoals scherpe kruiden. De bijwerkingen op maag en darmen kunnen ook optreden bij zetpillen. Het medicijn komt dan namelijk via de bloedbaan ook bij de maagwand terecht. Heeft u last van slokdarmontsteking door opkomend maagzuur? De klachten kunnen verergeren. Neem contact op met uw arts als u dat bemerkt. Mensen boven de zeventig jaar hebben meer kans op bijwerkingen door dit medicijn. Artsen schrijven daarom meestal ook een maagbeschermer voor. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.
 • Darmklachten: diarree, verstopping en winderigheid. Lijdt u aan een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa? Dit medicijn kan de klachten verergeren. Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is. Meestal schrijft uw arts behalve dit medicijn ook een maagbeschermend medicijn voor. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.

Zelden

 • Een maag- of darmzweer of andere ernstige beschadiging van maag, darmen of slokdarm, U merkt dat aan zeurende pijn in de bovenbuik, ernstige maagpijn of pijn achter borstbeen. Door deze beschadigingen kunnen bloedingen in maag en darmen ontstaan. Dit merkt u aan bloederige diarree of zwarte, teerachtige ontlasting, Stop dan met het gebruik en neem contact op met een arts. Bij een maagbloeding kan het voorkomen dat u bloed braakt. Neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Heeft u ooit een maag- of darmzweer gehad,of een andere ernstige maag- of darmaandoening, zoals een maag- of darmbloeding?U heeft dan meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is. Mogelijk schrijft uw arts behalve dit medicijn ook een maagbeschermend medicijn voor. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.
 • Heeft u een slokdarmstenose, een vernauwing van de slokdarm? Gebruik liever geen tablet, dragee of capsule. Deze geven meer kans op schade aan de slokdarm. Een bruistablet of smelttablet kunt u wel gebruiken. Ook kunt een bruisgranulaat (poeder), zetpil of drank gebruiken. Overleg hierover met uw arts.
 • Hoofdpijn, Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn. Gebruikt u dit medicijn tegen hoofdpijn en gebruikt u het meer dagen wel dan niet? Dan heeft u veel kans op medicijnafhankelijke hoofdpijn. De hoofdpijn ontstaat dan door dit medicijn. Mensen die tegen die hoofdpijn dan dit medicijn weer slikken, kunnen er op die manier afhankelijk van worden.
 • Draaierigheid en duizelingen. Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.
 • Vermoeidheid
 • Heeft u een bloedstollingsziekte. U heeft meer kans op bloedingen. Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken

Zeer zelden

 • Ontstekingen in de mondholte en op de tong.
 • Branderig gevoel in de mond of keel bij het bruisgranulaat (poeder).
 • Oorsuizen of slechter horen. Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.
 • Wazig zien of dubbelzien. Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.
 • Dikke enkels of polsen door vasthouden van vocht in armen en benen(oedeem), Benauwdheid door vochtophoping in de longen.Vooral mensen met hartfalen kunnen hier last van krijgen. Overleg met uw arts als uw klachten, zoals benauwdheid en vochtophoping, toenemen.
 • Haaruitval.
 • Psychische klachten, zoals slaperigheid, nachtmerries, slapeloosheid onrust, opwinding, verwardheid, geheugenstoornissen, nervositeit, angstgevoelens, neerslachtigheid en hallucinaties.
 • Huiduitslag met jeuk. Zeer zelden wordt deze huiduitslag veroorzaakt door allergie. De uitslag kan zeer zelden verergeren of ontstaan onder invloed van fel zonlicht of UV-licht van zonnebanken. Bij gebruik van zetpillen : jeuk of irritatie aan de anus en diarree.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kan zich uiten in huiduitslag met galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Zeer zelden kan een ernstige uitslag ontstaan met koorts of blaren. Neem dan meteen contact op met een arts. Een ernstige overgevoeligheid kan zich ook uiten in benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts.In beide gevallen mag u dit medicijn daarna niet meer gebruiken. Geef daarom door aan de apotheker dat u overgevoelig bent voor ibuprofen. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of een andere ontstekingsremmende pijnstiller niet opnieuw krijgt. Mensen met astma blijken vaker overgevoelig voor dit medicijn. Dat kan zich uiten in een plotselinge benauwdheidsaanval. Gebruik dit medicijn dan niet meer. Heeft u eerder een benauwdheidsaanval gekregen na gebruik van een ontstekingsremmende pijnstiller? Gebruik dit medicijn dan niet, maar neem contact op met uw arts.
 • Als u aan psoriasis lijdt: u kunt meer last krijgen van deze aandoening. Neem contact op met uw arts als u last heeft van rode schilferende of glanzende plekken op de huid, beschadigingen van de huid, jeuk, putjes in de nagels en gewrichtsklachten.
 • Nierbeschadiging, Heeft u een verminderde nierwerking? U heeft meer kans op nierbeschadiging. Overleg met uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken.
 • Bloedafwijkingen, ontsteking van de alvleesklier of leverontsteking, Raadpleeg uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: plotselinge hevige pijn in bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de mond. Gebruik dit medicijn niet bij een verminderde leverwerking. Overleg ook met uw arts als u last heeft van uw alvleesklier. De klachten kunnen verergeren.
You might be interested:  Cosa Vedere In Svizzera?

Zeer zelden, bij gebruik gedurende meerdere weken of bij hoge doseringen

 • Hartvaataandoeningen, zoals meer kans op een hartaanval of beroerte. De kans op hartvaataandoeningen is groter bij: mensen met angina pectoris (hartkramp), een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol, diabetes, etalagebenen, een vernauwing of afsluiting van de beenslagader, mensen die roken en mensen die al eerder een aandoening hebben gehad aan hart of vaten, zoals een hartaanval, herseninfarct of trombose. Overleg in deze gevallen met uw arts voor u dit medicijn meerdere weken of in een hoge dosering gaat gebruiken.
 • Heeft u angina pectoris (hartkramp). Gebruik dit medicijn alleen in overleg met uw arts. Neem bovendien meteen contact op met uw arts als uw klachten verergeren.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt. Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen.

 • Andere ontstekingsremmende pijnstillers (deze worden ook wel NSAID’s genoemd). Als u beide pijnstillers tegelijkertijd gebruikt verdubbelt u de kans op bijwerkingen, zoals maagdarmklachten. De namen van andere ontstekingsremmende pijnstillers zijn aceclofenac, acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, celecoxib, dexketoprofen, diclofenac, etoricoxib, fenylbutazon, flurbiprofen, indometacine, ketoprofen, meloxicam, nabumeton, naproxen, parecoxib, piroxicam, propyfenazon, sulindac en tiaprofeenzuur. Gebruik deze pijnstillers dus niet tegelijkertijd met ibuprofen.
 • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Bij de combinatie heeft u meer kans op bijwerkingen op de maag of zelfs een maagbloeding. Meestal zal de arts u een maagbeschermer voorschrijven om deze maagklachten te voorkomen. Wees extra alert op het effect op uw maag en raadpleeg uw arts bij maagklachten. Ook versterkt ibuprofen de werking van het antistollingsmiddel. Vertel de trombosedienst dat u ibuprofen gebruikt of heeft gebruikt.
 • De antistollingsmedicijnen apixaban, dabigatran en rivaroxaban. Deze medicijnen verhogen de kans op bloedingen in maag en darmen. Gebruik daarom liever paracetamol als pijnstiller. Die heeft dat nadeel niet. Moet u toch een antistollingsmedicijn samen met ibuprofen gebruiken? Wees dan extra alert. Raadpleeg uw arts bij maagklachten. Meestal adviseert de arts u een maagbeschermer te slikken om maagklachten te voorkomen. Overleg met uw arts of dat bij u nodig is.
 • De antistollingsmiddelen acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium. Ibuprofen vermindert de werking van deze medicijnen. U mag deze combinatie niet gebruiken. Overleg met uw apotheek of arts welke andere pijnstiller voor u mogelijk is.
 • Plasmiddelen (chloortalidon, chloorthiazide, clopamide, epitizide, hydrochloorthiazide, indapamide, bumetanide, furosemide, amiloride, eplerenon, spironolacton en triamtereen), medicijnen van de groep ACE-remmers (zoals captopril, enalapril, fosinopril, lisinopril) en angiotensine-II-blokkers (zoals candesartan, losartan en valsartan) en aliskiren, gebruikt bij hoge bloeddruk en hartfalen. Ibuprofen kan de werking van deze medicijnen verminderen. Overleg hierover met uw arts. Paracetamol kunt u wel veilig gebruiken.
  • Gebruikt u een van deze medicijnen tegen hoge bloeddruk en gaat u nu ibuprofen gebruiken? Uw bloeddruk kan stijgen als u ibuprofen langer dan twee weken gebruikt. Vraag uw arts om uw bloeddruk extra te controleren.
  • Gebruikt u een van deze medicijnen tegen hartfalen en gaat u nu ibuprofen gebruiken? Uw klachten door hartfalen kunnen verergeren. Merkt u dat uw enkels of voeten dikker worden, of bent u sneller kortademig? Neem dan contact op met uw arts.
  • Gebruikt u een van deze medicijnen na een hartinfarct of tegen een nierziekte en gaat u nu ibuprofen gebruiken? Vraag uw arts of apotheker om advies.
 • B è tablokkers, zoals acebutolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, carvedilol, celiprolol, metoprolol, oxprenolol, pindolol en propranolol, De werking van deze medicijnen tegen hoge bloeddruk of hartfalen kan verminderen door het gebruik van deze pijnstiller.
  • Gebruikt u de bètablokker tegen hoge bloeddruk? Raadpleeg uw arts voor extra controle van uw bloeddruk als u de pijnstiller langer dan twee weken gebruikt.
  • Gebruikt u de bètablokker tegen hartfalen? Uw klachten kunnen verergeren of terugkomen. Neem contact op met uw arts als u weer dikke voeten of enkels krijgt of als u weer sneller kortademig wordt.
  • Gebruikt u de bètablokker voor een andere aandoening? U kunt deze pijnstiller veilig gebruiken.
 • Bepaalde medicijnen tegen depressiviteit, namelijk citalopram, duloxetine, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine, sertraline, trazodon en venlafaxine, en bijnierschorshormonen (corticosteroïden) betamethason, budesonide, cortison, dexamethason, fludrocortison, hydrocortison, methylprednisolon, prednisolon, prednison en triamcinolon. Dit geldt alleen als u deze medicijnen inneemt of geïnjecteerd krijgt.Als u medicijnen tegen depressiviteit of bijnierschorshormonen gebruikt heeft u meer kans dat ibuprofen bijwerkingen op de maag veroorzaakt. Wees daar extra alert op en raadpleeg uw arts bij maagklachten. Meestal adviseert de arts u om ook een maagbeschermer te gebruiken, zodat u maagklachten voorkomt. Overleg met uw arts of dat bij u nodig is.
 • Lithium, een medicijn tegen manische depressiviteit. Ibuprofen kan de bijwerkingen van lithium versterken. Uw arts zal het lithiumgehalte in het bloed regelmatig laten meten en de dosering eventueel aanpassen. Waarschuw meteen uw arts als u last krijgt van bijwerkingen van lithium zoals: maagdarmklachten, trillen, spierzwakte, spiertrekkingen, duizeligheid, slaperigheid, sufheid, verwardheid, verminderde concentratie, moeite met lopen en spreken, en epileptische aanvallen. Zorg er bij warm weer voor dat u voldoende drinkt. Waarschuw uw arts ook als u stopt met de pijnstiller. Lithium kan dan minder goed werken. Ook dan moet de arts het lithiumgehalte in uw bloed extra controleren.
 • Methotrexaat, Dit wordt gebruikt bij ontstekingsziekten zoals reuma of psoriasis, maar ook bij kanker. Ibuprofen kan de bijwerkingen van methotrexaat versterken. Uw arts zal de hoeveelheid methotrexaat in het bloed extra controleren. Mogelijk moet uw arts de dosering van methotrexaat verlagen.
 • Het afweeronderdrukkende medicijn ciclosporine. De combinatie kan schadelijk zijn voor de nieren. Uw arts zal uw nierwerking extra controleren als u de pijnstiller langer dan drie dagen gebruikt.
 • Sommige medicijnen tegen hiv, Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts. autorijden? Draaierigheid, duizelingen of vermoeidheid komen een enkele keer voor bij dit medicijn. Neem geen deel aan het verkeer als u hier last van heeft.

alcohol drinken? Alcohol irriteert de maag, net als dit medicijn. U kunt daardoor eerder last krijgen van uw maag. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt. In het algemeen is enkele keren per week een glas wijn geen probleem. alles eten? Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Zwangerschap Gebruik dit medicijn NIET tijdens de tweede helft van de zwangerschap. Dit medicijn is dan schadelijk voor de baby. Het risico op aangeboren afwijkingen bij de baby is verhoogd. Ook kan het problemen geven bij de bevalling. Gebruikt u dit medicijn al? Overleg dan met uw arts.

Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn dat wel veilig is tijdens de zwangerschap. Overleg met uw arts als u dit medicijn wilt gebruiken tijdens de eerste helft van de zwangerschap of als u zwanger wilt worden. Ook dan kunt u dit medicijn beter NIET gebruiken. Bij pijnklachten tijdens de zwangerschap kunt u beter paracetamol gebruiken als dit mogelijk is.

Met paracetamol is meer ervaring bij gebruik tijdens de zwangerschap. Borstvoeding U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor het kind. Gebruikt u dit middel zonder recept voor een kortdurende klacht en heeft u het middel nog nodig? Dan kunt u het innemen, als u ervoor zorgt dat u de volgende doses pas na vier uur neemt.

 • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt:Duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten tablet dan over.
 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: Duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit medicijn 3 of 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP, Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen.

 1. Pagina opgevraagd 29-9-2023
 2. Laatste herziening: 05-01-2017
 3. GPK: 81159 (2)
 • eerst oplossen in water
 • pas op met alcohol i.v.m. maagklachten
 • carmellose polymeer
 • appelzuur, l-
 • cellulose, microkristallijn
 • saccharine natrium-0-water
 • saccharose
 • povidon
 • natriumwaterstofcarbonaat
 • natriumcarbonaat 0-water
 • sinaasappelessence
 • natriumlaurylsulfaat

wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept Preferentiebeleid niet van toepassing : Brufen Bruis 600mg Bruisgranulaat In Sachet 20st

Wat mag niet samen met ibuprofen?

Pijnstillers combineren: wat kan en wat niet? | EG

24/08/2020 Pijn Pijnstillers

In geval van pijn helpt een pijnstiller om de pijn te verlichten. Afhankelijk van het soort pijn en de intensiteit ervan, kan een arts een andere voorschrijven. Het is ook mogelijk om bepaalde pijnstillers te combineren met elkaar. Doe dat echter nooit op eigen houtje, maar bespreek dit eerst met een arts of apotheker.

 • Verder kunnen bepaalde pijnstillers ook andere medicatie beïnvloeden.
 • In wat volgt wordt uitgelegd welke pijnstillers met elkaar kunnen gecombineerd worden en voor welke combinaties je het best oplet.
 • De meest gebruikte pijnstiller is paracetamol,
 • Deze pijnstiller staat op de laagste trap van de pijnladder die door de WHO vastgelegd is,

Paracetamol werkt pijnstillend en koortswerend en is een van de pijnstillers die zonder voorschrift verkregen kan worden. Als je de respecteert van 4 gram per dag voor een volwassene, is de kans op bijwerkingen klein. Voor kinderen hangt de dosis af van hun lichaamsgewicht.

 • Bij hevige pijn kan gebeuren dat het lichaam niet of onvoldoende reageert op lichte pijnstillers zoals paracetamol,
 • In dat geval mag paracetamol gecombineerd worden met een sterkere pijnstiller.
 • Dan wordt meestal geopteerd voor pijnstillers op de tweede trap van de pijnladder, de NSAID’s, beter bekend als de ontstekingsremmende pijnstillers.

Pijnstillers die tot deze groep behoren zijn bijvoorbeeld ibuprofen en naproxen. De combinatie van paracetamol met een ontstekingsremmer is dus veilig. Dat komt omdat ze een ander werkingsmechanisme hebben. Bovendien versterken ze elkaars werking. De dosering van de onstekingsremmers kan dan ook zo laag mogelijk blijven. Op die manier verklein je het risico op bijwerkingen die gepaard kunnen gaan met het nemen van ontstekingsremmers.

 1. Het is echter wel belangrijk dat je eerst je arts raadpleegt vooraleer je ontstekingsremmers wil nemen en zeker vooraleer je pijnstillers met elkaar combineert.
 2. Voor hevige of chronische pijn wordt paracetamol soms ook gecombineerd met die nog een trap hoger staan op de pijnladder, namelijk de zwakwerkende opioïden zoals tramadol of codeïne.

In combinatie met bijvoorbeeld codeïne wordt het effect van paracetamol nog wat versterkt. Belangrijk om te weten is echter dat constipatie een typische bijwerking van codeïne is. Dat is ook vaak een reden om te stoppen met de combinatie van paracetamol en codeïne.

 • Sommige hebben een wisselwerking met andere geneesmiddelen.
 • Zo is het niet aan te raden om ontstekingsremmende pijnstillers in combinatie met bloedverdunners te nemen.
 • Dat komt omdat ontstekingsremmers de werking belemmeren van prostaglandine, een stof die verantwoordelijk is voor het ontstaan van ontstekingen.

Maar prostaglandine heeft nog een aantal andere functies in het lichaam, die verhinderd worden door de ontstekingsremmers. Zo beschermt prostaglandine de maag, zorgt de stof voor de doorbloeding van de nieren en helpt ze ook bij de bloedstolling. Net daarom zijn ontstekingsremmers in combinatie met bloedverdunners af te raden. Wanneer je aspirine neemt als bloedverdunner zal die niet meer werken in combinatie met ibuprofen. Omdat prostaglandine ook de maag beschermt, kunnen onstekingsremmers maagklachten veroorzaken.

Daarom wordt in combinatie met NSAID’s vaak een maagbeschermer voorgeschreven. Het is in elk geval belangrijk om een ontstekingsremmer in te nemen tijdens de maaltijd. Ontstekingsremmende pijnstillers kunnen ook in wisselwerking treden met andere geneesmiddelen die niet bloedverdunnend zijn, bijvoorbeeld antidepressiva zoals fluoxetine (prozac) of paroxetine (seroxat).

Deze antidepressiva in combinatie met NSAID’s vergroten het risico op een maag-darmperforatie. Pijnstillers combineren zonder een arts te raadplegen is absoluut geen goed idee, in geen geval wanneer je al bloedverdunners neemt. Ondervind je nog te veel pijn ondanks de pijnstillers die je neemt? Raadpleeg dan zeker je arts. Die zal kunnen beslissen over een mogelijke combinatie van pijnstillers of kan ook een andere pijnstiller voorschrijven.

Kan Brufen en paracetamol samen?

Sommige mensen grotere kans op ernstige bijwerkingen – Sommige mensen hebben een grotere kans op leverschade als ze paracetamol gebruiken. Zij moeten extra goed opletten dat ze niet te veel gebruiken. Dat is bijvoorbeeld zo:

als je levercirrose hebt of als je paracetamol langer dan 1 maand gebruikt

Gebruik dan niet meer dan 6 pillen of zetpillen van 500 milligram paracetamol per dag. Of nog minder als ook 1 of meer van deze dingen voor jou kloppen:

Je hebt een leverziekte. Je gebruikt sommige andere medicijnen, zoals medicijnen tegen epilepsie. Je gebruikt verschillende pijnstillers samen. Je bent op hoge leeftijd en weegt minder dan 50 kilo. Je eet heel weinig of niet, bijvoorbeeld bij vasten tijdens de ramadan. Je hebt te veel alcohol gedronken. Of je drinkt gemiddeld meer dan 2 glazen per dag. Je rookt.

Klopt 1 van deze dingen voor jou? Dan mag je niet meer dan 4 (zet)pillen van 500 milligram paracetamol per dag gebruiken. Kloppen er 2 of meer van deze dingen voor jou? Dan mag je niet meer dan 3 (zet)pillen van 500 milligram paracetamol per dag gebruiken.

 • Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.
 • Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
You might be interested:  Connettivina Plus A Cosa Serve?

Voor meer informatie zie, NSAID-gel Heb je pijn aan spieren en gewrichten, dan kun je een NSAID-gel proberen. Dat is een gel waar diclofenac of ibuprofen in zit. Zo’n gel kun je bijvoorbeeld gebruiken bij een pijnlijke knie na tennis, of pijn bij artrose van een vinger.

 • Smeer de NSAID-gel op de pijnlijke plek.
 • Dit werkt even goed als NSAID-pillen tegen de pijn, en geeft minder kans op erge bijwerkingen.
 • De huid kan op deze plek een beetje rood worden of jeuken.
 • Dat gaat vanzelf over.
 • Smeer 2 tot 4 keer per dag een dun laagje gel op de pijnlijke plek (zachtjes inwrijven).

Of zo vaak als in de bijsluiter staat. Gebruik de gel niet langer dan 3 weken. Heb je te veel gel gepakt? Haal de rest dan weg met een papiertje en gooi het in de prullenbak. Spoel het niet weg via de douche of gootsteen. Dat is slecht voor het milieu. Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller.

Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID’s genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid. Voor meer informatie zie,

 • Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller.
 • Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd.
 • Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.
 • Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid. Voor meer informatie zie, Pijnstiller zoals ibuprofen (NSAID) Als paracetamol of NSAID-gel niet genoeg helpt, dan kun je in plaats daarvan NSAID-pillen proberen.

Bijvoorbeeld naproxen, ibuprofen of diclofenac, Ze worden soms onder een andere naam verkocht (een merknaam). NSAID-pillen en zetpillen kun je zonder recept kopen. Maar ze hebben vervelende bijwerkingen en zijn niet voor iedereen geschikt. Lees of ze voor jou geschikt zijn bij, Je kunt een NSAID ook samen met paracetamol nemen.

Als je ze samen slikt, heb je vaak minder van de ibuprofen, naproxen of diclofenac nodig. En dus een kleinere kans op bijwerkingen daarvan. Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID’s genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

 1. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).
 2. Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn.

Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid. Voor meer informatie zie, Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd.

Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies.

Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid. Voor meer informatie zie, Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

 • Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn.
 • Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
 • Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies.
 • Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Voor meer informatie zie, Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Meestal helpt paracetamol of een pijnstiller zoals ibuprofen genoeg bij pijn.Als je denkt dat je pijn minder wordt, neem dan minder pijnstillers of stop ermee.Als je pijn steeds terugkomt, neem de pijnstiller dan op vaste tijden verspreid over de dag. Bijvoorbeeld:

1 pil om 7 uur in de ochtend 1 pil om 3 uur in de middag 1 pil om 11 uur in de avond

Wil je een pijnstiller zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac langer dan 1 week gebruiken? Bespreek dit dan met je huisarts.

Wat is beter paracetamol of ibuprofen?

Wat is het verschil tussen paracetamol en ibuprofen? ‘Met ibuprofen ben je sneller van je pijnklacht af dan bij paracetamol’, lijkt de algemene mening als je het internet afstruint. Maar klopt dat wel? Want wat is nou precies het verschil en wanneer kan je nou welke pijnstiller het best gebruiken? Paracetamol Over het algemeen raden artsen aan om eerst te kijken of de oorzaak van de pijn op een andere manier aangepakt kan worden dan met het slikken van pijnstillers.

 1. Bij rugpijn kan je denken aan meer bewegen, wandelen of fietsen bijvoorbeeld.
 2. Bij hoofdpijn kan een goede nachtrust of meer ontspanning helpen.
 3. Maar als je toch besluit een pijnstiller te nemen dan raden artsen als eerst aan paracetamol te nemen.
 4. Deze pijnstiller is vernoemd naar de werkzame stof paracetamol.

De pillen werken pijnstillend en koortsverlagend en vergeleken met andere pijnstillers is de kans op bijwerkingen bij paracetamol het kleinst. Het werkt onder andere bij hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid keelpijn, artrose en spierpijn. Bij overmatig gebruik kan leverbeschadiging optreden.

 1. Werking Paracetamol is al in 1878 ontdekt maar gek genoeg heeft de wetenschap pas in 2011 ontdekt hoe paracetamol precies werkt.
 2. Wanneer mensen paracetamol slikken, komt het stofje NAPQI vrij en dat activeert de stof TRPA1.
 3. Die laatste stof is een eiwit op het oppervlak van zenuwcellen.
 4. Als dit eiwit geactiveerd wordt, lijkt het de overdracht van informatie tussen de zenuwcelleen die pijn ervaren en het brein te verstoren.

Ibuprofen Ibuprofen verhindert net als paracetamol dat het pijnsignaal aan de hersenen wordt doorgegeven. De felroze pilletjes werken echter niet alleen pijnstillend en koortsverlagend, maar zijn ook nog ontstekingsremmend. Dat is het grootste verschil met paracetamol.

 • Ibuprofen valt onder de zogenaamde NSAID-pijnstillers (nonsteroidal anti-inflammatory drugs).
 • Ook pijnstillers als aspirine en diclofenac horen bij deze groep.
 • In sommige gevallen werkt ibuprofen beter dan paracetamol.
 • Ruud Coolen van Brakel, van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik zegt in een artikel van RTL Nieuws dat het gaat om kiespijn, gewrichtspijn en menstruatiepijn.

De beroeps- en brancheorganisatie van Nederlandse apothekers noemt op zijn website ook zwellingen na een operatie of een tandheelkundige ingreep. Daar tegenover staat dat ibuprofen ook meer bijwerkingen heeft. Een belangrijke hiervan is maag- en darmklachten.

De kater komt later Paracetamol is dus een minder zware pijnstiller dan ibuprofen. Een relatief veilig middel omdat het minder bijwerkingen heeft dan ibuprofen en andere medicijnen niet snel in de weg zit. Een arts zal afhankelijk van je klachten daarom liever paracetamol voorschrijven. Ibuprofen zit een stap hoger op de pijnladder.

Maar of het je pijn beter stilt, ligt aan de klachten die je hebt. Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed. Maar voor pijnklachten in de knie door een zwelling of ontsteking is ibuprofen beter. Daar zitten namelijk naast pijnstillende stoffen, ook ontstekingsremmende stoffen in.

Wat doet ibuprofen met je bloeddruk?

Vochtophoping (oedeemvorming), hoge bloeddruk (hypertensie) en verminderde werking van het hart (hartfalen) zijn gemeld bij het gebruik van NSAID’s (zoals bijvoorbeeld Ibuprofen). Krijgt u last van bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts of apotheker.

Is 800 mg ibuprofen te veel?

Hoeveel ibuprofen per dag? – Dit is de hoeveelheid ibuprofen per dag per leeftijdscategorie:

Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: 400-800 mg elke 4-6 uur. De maximale dagelijkse dosis voor volwassenen is 3200 mg per dag. Kinderen tussen 6 en 12 jaar: 40-60 mg per kg lichaamsgewicht per dag verdeeld over maximaal 4 doses. Kinderen jonger dan 6 jaar: raadpleeg een arts voor de juiste dosering.

Wat is beter diclofenac of ibuprofen?

Naproxen en diclofenac behoren allebei tot de NSAID’s. Dit zijn medicijnen met een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Ze worden gebruikt bij dezelfde soort pijnen, onder andere bij reumatische pijn, gewrichtsontstekingen en gewrichtsslijtage.

 • Je kunt naproxen of diclofenac gebruiken bij pijn die je niet kunt behandelen met een pijnstiller zoals paracetamol.
 • Diclofenac en naproxen werken snel en hebben een langere werkingsduur dan bijvoorbeeld ibuprofen.
 • Naproxen heeft het laagste risico op hart- en vaatziekten, maar meer kans op maagdarmproblemen.

Diclofenac heeft minder kans op maagdarmproblemen en meer kan op hart- en vaatziekten. De arts maakt op basis van jouw patiëntkenmerken de keuze tussen naproxen en diclofenac. Neem verschillende NSAID’s zoals naproxen en diclofenac nooit tegelijk. Laatst bijgewerkt op 24 november 2017 Deze tekst is goedgekeurd door J.

Welke maagbeschermers bij ibuprofen?

Advies – Bij gebruik van NSAID’s en laaggedoseerde salicylaten (zonder maagklachten) is preventief maagbescherming geïndiceerd bij patiënten met risicofactoren voor maagschade. Geef als maagbeschermer een protonpompremmer, bij voorkeur omeprazol.

Wat is de sterkste pijnstiller zonder recept?

Hoe efficiënt zijn vrij verkrijgbare pijnstillers? · Gezondheid en wetenschap Pijnstillers die zonder voorschrift worden afgeleverd in de apotheek, en in andere landen ook in de supermarkten kunnen gekocht worden, zijn erg doeltreffend voor acute pijntjes.

 1. Dat besluiten wetenschappers na een groot overzichtsonderzoek.
 2. Eenvoudige pijnstillers, verkrijgbaar zonder voorschrift in iedere apotheek, zijn efficiënt in de behandeling van acute pijn, genre tandpijn, spierpijn, hoofdpijn, zo blijkt uit een grote goed uitgevoerde overzichtsstudie.
 3. De combinatie paracetamol met ibuprofen haalde de hoogste score.

Eind vorig jaar werd een zeer groot overzichtsonderzoek gepubliceerd waarin alle betrouwbare studies werden samengebracht over alle courante pijnstillers die in de VS, Europa en Australië vrij te koop worden aangeboden (1). In totaal werden 21 verschillende pijnstillers, in variabele doseringen, al dan niet gecombineerd, geëvalueerd in tientallen studies met elk tussen 200 en 5000 deelnemers, bekeken.

Deze studies onderzochten enkel het effect op acute pijn, dat is pijn die enkele dagen tot hooguit enkele weken aanhoudt. Als maatstaf voor matige tot ernstige pijn werd de pijn genomen die wordt waargenomen na het trekken van een wijsheidstand. De bestudeerde pijnstillers waren tabletten die één keer per dag werden ingenomen en op die manier vergeleken met placebo.

Vervolgens werd geëvalueerd hoeveel mensen tenminste 50% minder pijn ervaarden over een periode van 4 tot 6 uur na de inname. De deelnemers dienden aan te duiden op een gevalideerde schaal hoeveel pijn ze ervaarden voor en na de inname. Er werd ook gekeken naar nevenwerkingen.

De resultaten tonen aan dat eenvoudige pijnstillers zoals ibuprofen, paracetamol en acetylsalicylzuur in diverse concentraties en combinaties voor de meeste deelnemers als zeer efficiënt beoordeeld werden voor het verminderen van acute pijn. De hoogste score werd gehaald door de combinatie ibuprofen (400 of 200 mg) plus paracetamol (1000 of 500 mg).

Interessant weetje: een kop sterke koffie bleek het effect van de meeste pijnstillers nog te versterken. Er werden geen noemenswaardige nevenwerkingen gemeld na eenmalige inname van de diverse pijnstillers.

Is ibuprofen een ontstekingsremmer?

naproxen – Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn.

Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl,

Waarom altijd 2 paracetamol?

4 vragen over paracetamol – TVV Wat is in de zorg eigenlijk het grootste misverstand over paracetamol? En hebben ouderen een andere dosis nodig dan ‘normale’ volwassenen? We vroegen het aan Yassir Boubkary, apotheker en senior farmaceutisch onderzoeker bij Cerner Corporation. Foto: Free Images

Wat is het grootste misverstand over paracetamol?

‘Dat het een totaal onschuldige pijnstiller is. Dat is niet zo. Ja, het is een van de meest veilige geneesmiddelen die we hebben, mits het in de juiste dosering wordt toegepast. Maar het is absoluut geen snoepje waarbij niks mis kan gaan. Paracetamol wordt omgezet in de lever, via meerdere metabolismeroutes.

 1. Met de juiste dosering wordt enkel een klein deel van de paracetamol omgezet in het schadelijke metaboliet N-acetylparabenzochinonimine (NAPQI), dat direct onschadelijk wordt gemaakt door de aanwezige glutathionvoorraad in de lever.
 2. Bij een overdosering paracetamol raakt de gluthationvoorraad in de lever uitgeput.

Hierdoor is er onvoldoende gluthathion om de NAPQI onschadelijk te maken. Daardoor ontstaat er een opstapeling van NAPQI is. NAPQI kan uiteindelijk ernstige leverschade veroorzaken, met in het ergste geval de dood tot gevolg.’

Hebben ouderen een andere dosis nodig dan jonge volwassenen?

‘Dat hangt ervan af. Overdosering bij kwetsbare ouderen heeft met een aantal zaken te maken: de snelheid van de stofwisseling daalt bij het ouder worden, ze hebben een groter risico op dehydratie (te weinig vochtinname) en de voedingstoestand is vaak verslechterd (eiwitarm dieet).

 • Hierdoor kan er sneller een opstapeling van NAPQI zijn.
 • Vandaar dat kwetsbare ouderen een groter risico lopen op leverschade, ook bij “normale” doseringen.
 • In verpleeghuizen adviseer ik meestal de lagere dosering: normaal is de maximale dagelijkse dosis 4 gram, ik adviseer dan 1,5 tot 2,5 gram per dag, afhankelijk van het aantal aanwezige risicofactoren en de duur van de behandeling.

Bij chronisch gebruik is er namelijk al leverschade gerapporteerd bij 3 tot 4 gram paracetamol per dag. Vandaar dat volgens de bij chronisch gebruik (langer dan een maand) de maximale dagdosering van 2,5 gram wordt geadviseerd.’

Je hoort vaak de term ‘één is geen’, als het om paracetamol gaat. Klopt dat eigenlijk wel?

‘Uit wetenschappelijke literatuur blijkt vooral dat 1 gram paracetamol per inname nog steeds veilig wordt gezien en effectiever is dan een lagere dosering (zoals 500 of 650 mg). Maar er zijn ook mensen bij wie na één paracetamol tablet (500 mg) hoofdpijn overgaat.

You might be interested:  Cosa Sono I Leucociti?

Daar zit hoogstwaarschijnlijk ook een stukje placebo-effect bij. Volgens de pijnladder van de WHO is paracetamol stap 1a bij het geven van pijnmedicatie. Werkt dit niet, dan ga je over naar stap 1b en voeg je een NSAID toe aan paracetamol. Heb je een cliënt die zegt dat paracetamol niet werkt? Buig je dan eerst over de dosis die hij neemt, in plaats van dat je direct overschakelt naar stap 1b.

NSAID’s kunnen namelijk, vooral bij kwetsbare ouderen, vervelende bijwerkingen geven. Misschien neemt je cliënt steeds één paracetamol per keer en niet regelmatig genoeg, daar schiet je inderdaad een stuk minder mee op qua pijnstilling.’ 4. Spelen verzorgenden een belangrijke rol bij het geven van paracetamol? ‘Jazeker, zij hebben vooral een belangrijke signalerende rol.

 1. Toen ik met verpleeghuizen werkte, gebeurde het wel eens dat iemand langere tijd 4 gram paracetamol per dag toegediend kreeg.
 2. Dit was dan vaak een combinatie van paracetamol in de baxterrol met daarnaast “zo nodig” giften verspreid over de dag.
 3. Zoals gezegd kan je daarmee de lever beschadigen, waardoor de leverfunctie uiteindelijk kan verminderen.

Wees er alert op dat de maximale dagdosis bij chronisch gebruik 2,5 gram is, en dat je bij cliënten die al leverschade hebben – bijvoorbeeld met het syndroom van Korsakov – de arts extra alert houdt bij het voorschrijven van paracetamol. Als er namelijk een risicofactor voor leverschade aanwezig is; is de aanbevolen dagdosering 2 gram en indien er meerdere risicofactoren aanwezig zijn 1,5 gram.’ Heb jij een vraag over paracetamol, of andere medicatie? Mail ‘m naar ovv ‘Vraag medicatie’ en wie weet leggen we hem binnenkort voor aan een expert.

Hoe lang mag je Brufen gebruiken?

De behandeling moet starten zodra de eerste pijn optreedt of zelfs de dag voordien. Twee à drie dagen behandeling met Brufen zijn over het algemeen voldoende.  Koorts Gebruikelijke dosis: 2 à 3 x 400 mg per dag. Maximale dosis: 1200 mg per dag (3 x 400 mg).

Wat is de veiligste ontstekingsremmer?

In de meeste gevallen is paracetamol de veiligste manier om pijn te bestrijden. Dit heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal goed. Omdat acetylsalicylzuur ook ontstekingsremmend werkt, is het vooral te gebruiken bij ontstekingen of wanneer u last heeft van pijnlijke zwellingen na een operatie.

Is ibuprofen een spierontspanner?

Antwoord van de apotheker over spierverslappende werking van ibuprofen – Ibuprofen behoort tot de groep geneesmiddelen die ontstekingsremmende pijnstillers of NSAID’s worden genoemd. Ibuprofen werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, jicht, migraine, pijn, menstruatiepijn, hoofdpijn, griep, neusverkoudheid en koorts. Nergens is aangetoond dat ibuprofen spierverslappende eigenschappen heeft. Ibuprofen werkt dan ook niet spierverslappend. De opname van ibuprofen in het lichaam is overigens het beste indien dit middel wordt ingenomen tijdens of vlak na de maaltijd.

Echter indien eerdere werking noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij reumapatiënten die last hebben van ochtendstijfheid mogen de eerste dosis direct na het ontwaken innemen, om zo eerder een pijnstillend effect te kunnen verkrijgen. Zij hoeven met de inname dan niet te wachten tot de maaltijd, maar mogen deze eerder innemen.

Is elke dag ibuprofen slecht?

Antwoord van de apotheker over overdosis ibuprofen – Ibuprofen hoort tot de groep NSAID’s (ontstekingsremmende pijnstillers). Bij NSAID’s is in het algemeen de volgende regel gesteld: als de inname meer dan tien keer de therapeutische dosering is, wordt het als giftig gezien.

Dit geldt voor volwassenen. Bij kinderen is dit al bij vijf keer. Er worden effecten gezien als misselijkheid, braken (bloed) en pijn in de maagstreek. In ernstigere gevallen zie je o.a. ook leverfunctiestoornissen, verwardheid, duizeligheid, hoofdpijn en oorsuizen. Bij zeer hoge doseringen kan een overdosering zorgen voor ademhalingsdepressie (verminderde ademhaling) en slaperigheid overgaand in coma.

Het effect van zestien tabletten ibuprofen hangt af van de sterkte van de tabletten. Bij ernstige reumatische aandoeningen worden therapeutische doseringen gebruikt tot maximaal 2400mg per dag. Bij een inname van zestien tabletten van 200mg zit je boven de maximale dosering, maar niet boven tien keer de therapeutische dosering.

Een eenmalige inname van een te grote hoeveelheid ibuprofen kan dan leiden tot een verergering van de bijwerkingen en mogelijk tot schade aan het maagslijmvlies. Het is mogelijk om dit te behandelen. Zoek daarom bij een te hoge dosering ibuprofen om specialistische hulp. Zij kunnen de bijwerkingen en vergiftigingen zo snel mogelijk behandelen.

Laatst bijgewerkt op 28 maart 2018

Welke pijnstiller werkt het snelst?

Adrien Fillon / Hans Lucas Pijnstillers op basis van paracetamol komen veelal in twee vormen: pillen die je moet slikken en bruistabletten die je in water moet oplossen. Wat werkt het beste? Of is er helemaal geen verschil? Onze wetenschapsjournalist Koen Wauters geeft het antwoord in “De inspecteur” op Radio 2.

Ik neem paracetamol omdat ik pijnpatiënt ben”, werpt luisteraar Rita de kwestie op in “De inspecteur” op Radio 2. “Er bestaan pillen van één gram en bruistabletten van één gram. Wat is het verschil?” “In principe maakt het niet uit of je nu een pil van één gram neemt of een bruistablet van één gram”, zegt wetenschapsjournalist Koen Wauters.

“Op de bijsluiter staat dat er hetzelfde in zit. Alleen de vorm van toediening is anders.” Tegelijk maakt Wauters een kanttekening. “Er wordt vaak reclame gemaakt dat bruistabletten sneller werken. Dat klopt. Er is nog niet veel wetenschappelijk onderzoek naar gebeurd, maar de onderzoeken die er zijn, bevestigen dat bruistabletten sneller werken.” BELUISTER – Het gesprek met Koen Wauters in “De inspecteur” op Radio 2:

Wat is de beste pijnstiller bij rugpijn?

Pijnstillers, zoals paracetamol, ibuprofen en diclofenac kunnen tijdelijk verlichting geven maar helpen nauwelijks bij het herstel van pijn in de onderrug. Het belangrijkste is om in beweging te blijven en als u een pijnstiller wilt nemen begin dan met paracetamol (maximaal 4 maal per dag 2 tabletten van 500mg).

Is 800 mg ibuprofen teveel?

Hoeveel ibuprofen per dag? – Dit is de hoeveelheid ibuprofen per dag per leeftijdscategorie:

Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: 400-800 mg elke 4-6 uur. De maximale dagelijkse dosis voor volwassenen is 3200 mg per dag. Kinderen tussen 6 en 12 jaar: 40-60 mg per kg lichaamsgewicht per dag verdeeld over maximaal 4 doses. Kinderen jonger dan 6 jaar: raadpleeg een arts voor de juiste dosering.

Hoeveel uur moet er tussen ibuprofen zitten?

Hoeveel ibuprofen mag je per dag innemen? – Ibuprofen in een tablet of capsule van 400 mg mag je maximaal 3 keer per etmaal innemen. De maximum dosering is namelijk 1200 mg per vierentwintig uur. Zorg ervoor dat er minimaal vier à zes uur tussen de doses zit en slik ibuprofen niet op een lege maag.

Kun je paracetamol en ibuprofen tegelijk gebruiken?

Sommige mensen grotere kans op ernstige bijwerkingen – Sommige mensen hebben een grotere kans op leverschade als ze paracetamol gebruiken. Zij moeten extra goed opletten dat ze niet te veel gebruiken. Dat is bijvoorbeeld zo:

als je levercirrose hebt of als je paracetamol langer dan 1 maand gebruikt

Gebruik dan niet meer dan 6 pillen of zetpillen van 500 milligram paracetamol per dag. Of nog minder als ook 1 of meer van deze dingen voor jou kloppen:

Je hebt een leverziekte. Je gebruikt sommige andere medicijnen, zoals medicijnen tegen epilepsie. Je gebruikt verschillende pijnstillers samen. Je bent op hoge leeftijd en weegt minder dan 50 kilo. Je eet heel weinig of niet, bijvoorbeeld bij vasten tijdens de ramadan. Je hebt te veel alcohol gedronken. Of je drinkt gemiddeld meer dan 2 glazen per dag. Je rookt.

Klopt 1 van deze dingen voor jou? Dan mag je niet meer dan 4 (zet)pillen van 500 milligram paracetamol per dag gebruiken. Kloppen er 2 of meer van deze dingen voor jou? Dan mag je niet meer dan 3 (zet)pillen van 500 milligram paracetamol per dag gebruiken.

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Voor meer informatie zie, NSAID-gel Heb je pijn aan spieren en gewrichten, dan kun je een NSAID-gel proberen. Dat is een gel waar diclofenac of ibuprofen in zit. Zo’n gel kun je bijvoorbeeld gebruiken bij een pijnlijke knie na tennis, of pijn bij artrose van een vinger.

 • Smeer de NSAID-gel op de pijnlijke plek.
 • Dit werkt even goed als NSAID-pillen tegen de pijn, en geeft minder kans op erge bijwerkingen.
 • De huid kan op deze plek een beetje rood worden of jeuken.
 • Dat gaat vanzelf over.
 • Smeer 2 tot 4 keer per dag een dun laagje gel op de pijnlijke plek (zachtjes inwrijven).

Of zo vaak als in de bijsluiter staat. Gebruik de gel niet langer dan 3 weken. Heb je te veel gel gepakt? Haal de rest dan weg met een papiertje en gooi het in de prullenbak. Spoel het niet weg via de douche of gootsteen. Dat is slecht voor het milieu. Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller.

 1. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID’s genoemd.
 2. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.
 3. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid. Voor meer informatie zie,

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid. Voor meer informatie zie, Pijnstiller zoals ibuprofen (NSAID) Als paracetamol of NSAID-gel niet genoeg helpt, dan kun je in plaats daarvan NSAID-pillen proberen.

 1. Bijvoorbeeld naproxen, ibuprofen of diclofenac,
 2. Ze worden soms onder een andere naam verkocht (een merknaam).
 3. NSAID-pillen en zetpillen kun je zonder recept kopen.
 4. Maar ze hebben vervelende bijwerkingen en zijn niet voor iedereen geschikt.
 5. Lees of ze voor jou geschikt zijn bij,
 6. Je kunt een NSAID ook samen met paracetamol nemen.

Als je ze samen slikt, heb je vaak minder van de ibuprofen, naproxen of diclofenac nodig. En dus een kleinere kans op bijwerkingen daarvan. Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID’s genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

 • Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).
 • Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn.

Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid. Voor meer informatie zie, Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd.

 1. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.
 2. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
 3. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies.

Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid. Voor meer informatie zie, Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Voor meer informatie zie, Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Meestal helpt paracetamol of een pijnstiller zoals ibuprofen genoeg bij pijn.Als je denkt dat je pijn minder wordt, neem dan minder pijnstillers of stop ermee.Als je pijn steeds terugkomt, neem de pijnstiller dan op vaste tijden verspreid over de dag. Bijvoorbeeld:

1 pil om 7 uur in de ochtend 1 pil om 3 uur in de middag 1 pil om 11 uur in de avond

Wil je een pijnstiller zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac langer dan 1 week gebruiken? Bespreek dit dan met je huisarts.

Hoeveel ibuprofen is te veel?

Antwoord van de apotheker over overdosis ibuprofen – Ibuprofen hoort tot de groep NSAID’s (ontstekingsremmende pijnstillers). Bij NSAID’s is in het algemeen de volgende regel gesteld: als de inname meer dan tien keer de therapeutische dosering is, wordt het als giftig gezien.

 1. Dit geldt voor volwassenen.
 2. Bij kinderen is dit al bij vijf keer.
 3. Er worden effecten gezien als misselijkheid, braken (bloed) en pijn in de maagstreek.
 4. In ernstigere gevallen zie je o.a.
 5. Ook leverfunctiestoornissen, verwardheid, duizeligheid, hoofdpijn en oorsuizen.
 6. Bij zeer hoge doseringen kan een overdosering zorgen voor ademhalingsdepressie (verminderde ademhaling) en slaperigheid overgaand in coma.

Het effect van zestien tabletten ibuprofen hangt af van de sterkte van de tabletten. Bij ernstige reumatische aandoeningen worden therapeutische doseringen gebruikt tot maximaal 2400mg per dag. Bij een inname van zestien tabletten van 200mg zit je boven de maximale dosering, maar niet boven tien keer de therapeutische dosering.

Een eenmalige inname van een te grote hoeveelheid ibuprofen kan dan leiden tot een verergering van de bijwerkingen en mogelijk tot schade aan het maagslijmvlies. Het is mogelijk om dit te behandelen. Zoek daarom bij een te hoge dosering ibuprofen om specialistische hulp. Zij kunnen de bijwerkingen en vergiftigingen zo snel mogelijk behandelen.

Laatst bijgewerkt op 28 maart 2018

Adblock
detector